torstai 4. syyskuuta 2014

Ayurvediset yrtit - kehosi ylimmät ystävät

Ayurveda pyrkii hoitokeinoillaan kitkemään erilaisten vaivojen taustalta löytyvät syyt pelkän oireiden tukahduttamisen sijaan. Ayurvedan lääkeaineoppi on erittäin laaja käsittäen tuhansia lääkkeitä, joista monet ovat yrttivalmisteita. Saammeko siis esitellä: Brahmi, Tulsi, Triphala ja Ashwagandha! Nämä kyseiset ayurvediset yrtit ovat kehosi ylimmät ystävykset, joita on käytetty jo vuosisatojen ajan hyvinvoinnin edistämiseen. Nelikosta jokaisella on omia erityispiirteitään, mutta kaikille yhteistä on se, että ne tukevat elimistösi luonnollista toimintaa auttaen tasapainon ja terveyden saavuttamisessa.


Brahmi - buustaa aivotoimintaasi
Brahmi on yrtti, joka tunnetaan myös Gotu kolana. Nimi Brahmi tulee sanskritin kielisestä sanasta brahma, joka tarkoittaa kosmista tietoisuutta. Brahmi parantaa erityisesti kongnitiivisia kykyjä. Se vähentää virheiden tekemistä ja asioiden unohtamista helpottaen keskittymistä ja uuden oppimista. Yrttiä on myös käytetty hermostoa tasapainottavien ominaisuuksiensa vuoksi ahdistuneisuuden hoitoon sekä nukahtamisvaikeuksiin.  Lisäksi Brahmi on yleishyödyllisesti vahvistava ja tulehduksia hillitsevä yrtti, joka tasapainottaa kaikkia ayurvedisia doshia.

Tulsi - tukee kehon ja mielen terveyttä
Tulsi eli pyhä basilika on energisoiva sekä antioksidantteja sisältävä kehon ja mielen terveyttä kokonaisvaltaisesti tukeva yrtti. Tulsi virkistää, terävöittää aisteja, parantaa keskittymiskykyä, vahvistaa kestävyyttä sekä tukee vastustuskykyä. Lisäksi se irroittaa limaa, tehostaa vatsantoimintaa, vahvistaa munuaisia sekä tasapainottaa verenpainetta ja verensokeria. Tulsi helpottaa myös stressiä, rentouttaa ja auttaa meditaatiossa. Ayurvedisesti ajatellen tulsi on erityisen hyväksi Kapha -kehotyypin ihmisille.


Triphala - ayurvedisten yrttien trio
Triphala on yrttisekoitus, joka sisältää kolmea ayurvedista yrttiä: Amlaa, bibhitakia ja haritakia. Ayurvedassa Triphalaa käytetään tasapainottamaan kaikkia doshia, erityisesti Pittaa. Antioksidanttirikas Triphala puhdistaa suolistoa hellävaraisesti, parantaa verenkiertoa sekä laskee verenpainetta. Lisäksi se tehostaa maksan ja munuaisten toimintaa, tukee immuniteettia ja pitkäikäisyyttä, poistaa tulehduksia sekä auttaa päänsärkyyn. Triphala sisältää myös viruksia, bakteereja ja allergioita hoitavia ominaisuuksia. Triphalan ylivoimainen kyky normalisoida ruoansulatuskanavaa sekä poistaa kehoon kertynyttä kuonaa tekee siitä hyödyllisen lähes kenelle tahansa häiriintyneestä kuukautiskierrosta kärsivälle, vaikkei Triphalaa ole varsinaisesti tarkoitettu naisten vaivoihin. Tämä trio on siis todellinen tehotuote, joka pitää sinusta erityisen hyvää huolta!

Ashwagandha - voimakas adaptogeeni
Ashwagandha eli rohtokoiso on yleishyödyllinen yrtti, joka vahvistaa niin kehoa kuin mieltäkin. Kasvin ainesosat lisäävät serotoniinin tuotantoa aivoissamme, mikä edesauttaa hyvänolon tuntemuksia. Ashwagandha hoivaa ja selkiyttää mieltä, tyynnyttää ja voimistaa hermostoa sekä aikaansaa syvän ja levollisen unen. Ashwagandha tunnetaan myös "parisuhdeyrttinä", sillä se nostattaa seksuaalista halukkuutta niin miehillä kuin naisillakin. Ayurvedisesti kyseinen yrtti on erityisen hyväksi Vatalle. Ashwagandha voi myös parantaa hedelmällisyyttä sekä tasapainottaa  hormonitoimintaa esimerkiksi vaihdevuosien aikana. Lisäksi se tehostaa oppimista ja keskittymistä. Vahvana antioksidanttina Ashwagandha estää kehon hapettumista.

Kehon sisäiseen hoitoon käytettäviä ayurvedisia yrttejä saatavilla Natural Beautysta jauhemaisessa muodossa. Yrttijauheet ovat riittoisia ja niitä on helppo käyttää. Voit sekoittaa niitä juomien, kuten veden tai mehun sekaan ja kulauttaa ne kehoosi tehostamaan terveyttäsi. Mikäli yrttien luonteikkaat maut eivät hivele makunystyröitäsi, voit sekoittaa niitä smoothieesi, jolloin näiden todellisten terveyspommien nauttiminen käy kuin huomaamattaan. Panosta  hyvinvointiisi ja ota ayurvedinen yrtti ystäväksesi. Lisäksi ayurveda painottaa, että tärkeää on syödä puhdasta ravintoa, juoda tarpeeksi puhdasta vettä, levätä riittävästi sekä välttää stressiä ja liikkua luonnossa. Pidetään hyvää huolta niin itsestä kuin läheisistämme!




Kuvat: Surya Ayurveda Hyvinvointikeskuksen Facebook -sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti