lauantai 21. helmikuuta 2015

Ayurvediset kehotyypit

Tuhansia vuosia vanhaan intialaiseen terveydenhuoltojärjestelmään, ayurvedaan kuuluu oppi viidestä elementistä: maa, ilma, tuli, vesi ja eetteri (tila), joista ihmiskeho ja koko maailma muodostuvat. Ihminen saa syntyessään elementtien hallitseman kehotyypin eli doshan, joka määrittää niin hänen heikkouksiaan kuin vahvuuksiaankin. Ayurvedassa pääkehotyyppejä on kolme: vata, pitta ja kapha. Jokaisella niistä on omia erityisiä fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia. On myös hyvin tavallista, että kehotyyppi on kahden yhdistelmä, kuten esimerkiksi vata-pitta tai pitta-kapha. Tällöin yksi dosha on hallitsevana, mutta toinen riittävän voimakas vaikuttaakseen merkittävästi säännöllisin väliajoin ihmisen elämään. Suuntaa antavia testejä kehotyypin selvittämiseksi löytyy esimerkiksi internetistä ja kirjallisuudesta. Kehotyyppien tarkan määrityksen voi kuitenkin tehdä vain kokenut ayurvedaan perehtynyt asiantuntija.



Vatan hallitsevat elementit ovat ilma ja eetteri (tila). Vatalla on tyypillisesti hoikka ruumiinrakenne, sekä nopea ja vaihteleva mieli. Vata käyttää energiaa aktiivisesti, koska ominaisuutena vata hallitsee liikettä. Vatakeho on tavallisesti kylmä, kuiva ja karhea. Vatan tasapainottamisessa tärkeää on säännöllisyys sekä riittävän ravitseva ja lämmittävä ravinto. 

Pittan elementtejä puolestaan ovat tuli ja vesi. Pittalla on usein tavallinen ruumiinrakenne sekä tehokas ja järjestelmällinen mieli. Pittan tulielementti hallitsee ruoansulatusta. Pittakeho on tavallisesti lämmin, herkkä ja pehmeä. Pittan tasapainottamiseen kuuluu viilentävä ruokavalio, jolla vähennetään kehossa ilmenevää tulta. 

Kaphan hallitsevat elementit ovat maa ja vesi. Kaphalla on yleensä hyvin kehittynyt ruumiinrakenne ja taipumusta ylipainoon. Mieleltään kapha on yleensä rauhallinen. Kaphaa hallitsee potentiaalienergia, joka antaa valmiuden hallita ja säästää energiaa hyvin. Kaphakeho on yleensä viileä, pehmeä ja rasvainen. Kaphan ruokavalioon kuuluu kevyt ja energisoiva ravinto, jolla kyseistä kehotyyppiä tasapainotetaan. 

Natural Beautyn syntymäpäivien kunniaksi pidämme ayurvediset teemaviikot!

Vata 23.2-27.2
Pitta 2.3-6.3
Kapha 9.3-13.3



Teemaviikoilla saat hoitolassa ja blogissamme lisää tietoa kehotyypeistä, niiden tasapainottamisesta sekä sopivista tuotteista. Lisäksi hoitolassamme teeman mukaista tarjoiltavaa, tuotetarjouksia sekä paljon erilaisia vinkkejä ayurvediseen elämään liittyen. Olet lämpimästi tervetullut mukaan! Mikäli ayurveda on sinulle vielä täysin uutta, ei haittaa! Tule tutustumaan ja oppimaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti