keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Kapha

Vesi ja maa elementtien hallitsema kapha on ruumiinrakenteeltaan hyvin kehittynyt ja vankka. Fyysisesti hyvin kestävillä, vahvoilla ja tasaisen energisillä kaphoilla on usein taipumusta saada lisäpainoa, joista he pääsevät vaikeasti eroon, elleivät liiku säännöllisesti. Kaphaan liitetään usein ylipaino ja sohvaperunamaisuus, mutta todellisuudessa kapha on paljon muuta, etenkin tasapainossa ollessaan.


Kaphalle on ominaista hitaus. Heillä on hidas ruoansulatus sekä he haluavat syödä, puhua ja kävellä hitaasti. Kaphan täytyy saada miettiä asioita pitkään ennen päätöksen tekemistä, ja he ovatkin usein hyvin tyytyväisiä nykytilanteeseen. Kaphat oppivat hitaammin, mutta unohtavat harvoin oppimaansa. Kaphalla onkin erittäin hyvä muisti. Kapha liikkuu kauniisti sekä heillä on hyvin miellyttävä tapa esiintyä. Kaphat osaavatkin olla todella viehättäviä. Luonteeltaan kaphatyypit ovat rauhallisia, ymmärtäväisiä, helliä sekä suvaitsevaisia. He kunnioittavat toisten tunteita ja tuntevat todellista empatiaa niitä kohtaan. Kaphat eivät suutu helposti, ja heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Kaphojen persoonallisuus kertoo heidän seesteisestä, onnellisesta ja tyynestä elämänasenteesta. Myös äidillisyys ilmentää kaphadoshaa. Kriisitilanteissa kaphat ovat usein tukena muille, sillä he eivät järkyty niistä helposti. Maailmaan kaphat reagoivat ennen kaikkea makujen ja tuoksujen kautta sekä he pitävät ruokaa hyvin tärkeänä. Kaphat ovat todellisia nautiskelijoita. Ominaista kaphalle on myös kiintymys. He kiintyvät voimakkaasti ympärillään oleviin ihmisiin ja asioihin. Ayurvedassa kaphoja pidetään todella onnekkaina, sillä he ovat yleensä doshista terveimpiä. Ominaisuutena kapha antaa keholle voimaa sekä luontaista vastustuskykyä.  Kaphan epätasapaino puolestaan näkyy usein nenäonteloiden tukkoisuutena, vilustumisena, allergioina tai astmana. Epätasapainoon joutuessaan kaphoista tulee myös itsepäisiä, raskasmielisiä, uneliaita, laiskoja sekä omahyväisiä. Tyypillisiä negatiivisia kapha-tunteita ovat ahneus ja liiallinen kiintymys. Pysähtyneet tilanteet muuttavat kaphan vakauden velttoudeksi.



Kaphan tasapainottamisessa on tärkeää virikkeellisyys. Riittävien virikkeiden varmistaminen tuo esiin kaphan elinvoimaisuuden. Ilman toimintaa kaphoista tulee liian passiivisia. Kaphatyyppien on lisäksi huolehdittava siitä, etteivät he vastusta liikaa muutosta, eivätkä takerru liikaa asioihin, ihmisiin tai omaisuuteen. Raskas ja kylmä ruoka sekä liikunnanpuute, ylensyönti ja yksitoikkoinen työ eivät myöskään ole hyväksi kaphalle. Kaphalla on hidas ruoansulatus, ja kaphan täytyy pitää ruoansulatuksen tulta yllä säännöllisellä liikunnalla ja oikeanlaisella ruokavaliolla. Jos ruoka ei sula, amaksi kutsutut kuona-aineet voivat tukkia elimistön ja johtaa erilaisiin vaivoihin tai sairastumiseen. Limaa kehittävät ruoka-aineet, kuten maitotuotteet ja osa viljoista eivät sovi kaphan ruokavalioon ollenkaan. Rypsiöljy sopii kaphalle sisäisesti ravinnossa sekä ulkoisesti ihonhoidossa erinomaisesti. Kaphaihmiset joutuvat muita hitaammin epätasapainoon ja myöskin pääsevät hyvin hitaasti takaisin tasapainoon. Tämän vuoksi kaphan on erittäin tärkeää pysyä tasapainoisena. Tarkat ohjeet kaphaa tasapainottavaan ruokavalioon ja rutiineihin saat ayurvedalääkärin terveyskonsultaatiossa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti