torstai 7. elokuuta 2014

Ayurveda

Yleistä
Ayurveda on Intialainen perinnelääketiede, joka pohjautuu tuhansia vuosia vanhaan tietouteen elämästä. Ayurveda tulee sanoista ”Ayus”, joka tarkoittaa elämää ja ”Veda”, joka puolestaan tarkoittaa tietoa tai tiedettä. Kyseinen luonnonläheinen elämäntiede keskittyy joka osa-alueessaan ihmisen hyvinvointiin. Ayurveda pitää yksilöä kokonaisuutena ja pyrkii vahvistamaan kehon omaa kykyä parantaa itseään. Sen mukaan sairaudet ja epätasapainotilat johtuvat suurimmaksi osaksi epätasapainoisesta elämäntyylistä, kuten vääränlaisesta ruokavaliosta ja kehoon kertyneistä kuona-aineista. On tärkeää elää harmoniassa luonnon kanssa. Ayurvedassa käytetäänkin hyväksi luonnon omia hoitomenetelmiä palauttamaan kehoon terveys, tasapaino ja hyvänolon tunne. Ayurvedaan kuuluu kaikki elämän osa-alueet, kuten ravinto, liikunta, meditaatio, jooga, hieronta ja muut hoidot. Tämän yksinkertaisen ja käytännöllisen elämisen tieteen periaatteet soveltuvat yleisesti jokaisen ihmisen päivittäiseen elämään.

Ayurvedaan kuuluu oppi viidestä elementistä; maa, ilma, tuli, vesi ja eetteri (tila), joista ihmiset ja maailma muodostuu. Ihmiset jaetaan ayurvedassa kolmeen pääkehotyyppiin, joita ovat Vata, Pitta ja Kapha. Jokainen kehotyyppi muodostuu eri elementtiparista, ja jokaisella kehotyypillä on erityisiä fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia. 
On varsin tavallista olla myös kahden kehotyypin sekoitus esimerkiksi Vata-Pitta. Kun opimme tuntemaan oman yksilöllisen kehotyyppimme ja eri tekijöiden vaikutukset siihen, pystymme ennaltaehkäisemään epätasapainotilojen syntymisen. 

Ayurvedan mukaan ihminen on sitä, mitä syö ja oikeanlainen ravinto onkin tärkeässä roolissa kehon ja mielen tasapainon saavuttamiseksi sekä sairauksien ehkäisemiseksi. Ayurveda painottaa yksilöllisyyttä. Kaikki terveelliset ruoat eivät ole terveellisiä kaikille, koska jokaisella on erilainen kehonrakenne ja aineenvaihdunta. Jokaisen tulisikin siis noudattaa oman kehotyyppinsä mukaista ruokavaliota sekä elämänrytmejä. Oman hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa ja juoda puhdasta vettä. Riittävä uni sekä luonnossa liikkuminen ja positiivisen elämänasenteen vaaliminen ovat myös tärkeitä.




Kehotyypit
Ayurvediset kehotyypit (doshat) ovat siis Vata, Pitta ja Kapha. Suuntaa antavia testejä kehotyypin selvittämiseksi löytyy esimerkiksi internetistä ja kirjallisuudesta. Kehotyyppien tarkan määrityksen voi kuitenkin tehdä vain kokenut ayurvedaan perehtynyt asiantuntija.

Vatan hallitsevat elementit ovat ilma ja eetteri (tila). Vatalla on tyypillisesti hoikka ruumiinrakenne, sekä nopea ja vaihteleva mieli. Vata käyttää energiaa aktiivisesti, koska ominaisuutena vata hallitsee liikettä. Vatakeho on tavallisesti kylmä, kuiva ja karhea. Vatan tasapainottamisessa tärkeää on säännöllisyys sekä riittävän ravitseva ja lämmittävä ravinto. 


Pittan elementtejä puolestaan ovat tuli ja vesi. Pittalla on usein tavallinen ruumiinrakenne sekä tehokas ja järjestelmällinen mieli. Pittan tulielementti hallitsee ruoansulatusta. Pittakeho on tavallisesti lämmin, herkkä ja pehmeä. Pittan tasapainottamiseen kuuluu viilentävä ruokavalio, jolla vähennetään kehossa ilmenevää tulta. 

Kaphan hallitsevat elementit ovat maa ja vesi. Kaphalla on yleensä hyvin kehittynyt ruumiinrakenne ja taipumusta ylipainoon. Mieleltään kapha on yleensä rauhallinen. Kaphaa hallitsee potentiaalienergia, joka antaa valmiuden hallita ja säästää energiaa hyvin. Kaphakeho on yleensä viileä, pehmeä ja rasvainen. Kaphan ruokavalioon kuuluu kevyt ja energisoiva ravinto, jolla kyseistä kehotyyppiä tasapainotetaan. 



Natural Beauty & Ayurveda
Hoitolassamme säännöllisesti vastaanottoaan pitävä ayurveda-lääkäri Pardaman Sharma tekee henkilökohtaisia terveyskonsultaatioita. Konsultaatiossa selvitetään jokaisen oma kehotyyppi sekä yksilölliset ohjeet kehon tasapainottamiseen.

Kaikki Natural Beautyn hoidot perustuvat ayurvedan filosofiaan ja ulkoisen hoidon lisäksi opastamme, miten hoitaa kauneutta myös sisäisesti. Hoidoissa käytämme luomulaatuista ayurvedista kosmetiikkasarjaa LakshmiaLisäksi Natural Beautyn Jaana on koulutettu ayurvedahoitaja. Hän tekee pään ja kasvojen sekä koko kehon ayurvedista hierontaa.


Lisää ayurvedasta:
www.surya.fi
Robert E. Svoboda - Ayurvedaa naisille
Vasant Lad - Ayurveda käytännöllinen opas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti